Thiogama 600mg, 30tbl

20,37 €

Opis izdelka

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Thiogamma 600mg ®
filmsko obložene tablete

tioktinska kislina (alfa lipojska kislina)

Thiogamma® 600mg filmsko obložene tablete 30 tablet
Thiogamma® 600mg filmsko obložene tablete 60 tablet

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Zdravilo je na voljo brez recepta.

Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam bo kar najbolje koristilo.

    Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
    Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
    Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo po 4 tednih zdravljenja, se posvetujte z zdravnikom.
    Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
1. KAJ JE ZDRAVILO THIOGAMMA 600 MG IN ZA KAJ GA UPORABLJAMO
Tioktinska kislina, zdravilna učinkovina v zdravilu Thiogamma 600mg, je snov, ki jo višje razviti organizmi izdelujejo sami s svojim metabolizmom / presnovo, in vpliva na določene presnovne dejavnosti.

Zdravilo Thiogamma 600mg se uporablja pri odraslih za zdravljenje simptomov nenavadnih občutij v koži kot so žarenje, zbadanje, ščegetanje, gomazenje, mravljinčenje (parestezije) pri diabetični nevropatiji (pogost zaplet sladkorne bolezni, ki lahko prizadene vse segmente živčevja).
2. KAJ MORATE VEDETI, PREDEN BOSTE VZELI ZDRAVILO THIOGAMMA 600 MG
Ne jemljite zdravila Thiogamma 600mg
če ste alergični (preobčutljivi) na tioktinsko kislino ali katerokoli sestavino zdravila Thiogamma 600mg.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Thiogamma 600mg
Ker ni kliničnih izkušenj pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ti bolniki zdravila Thiogamma 600mg ne smejo prejemati.
Uporaba zdravila Thiogamma 600mg lahko povzroči spremembo vonja urina, ki pa ne vpliva na vaše zdravje.

Jemanje zdravila Thiogamma 600mg z drugimi zdravili

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Sočasna uporaba zdravila Thiogamma 600mg in cisplatina (kemoterapevtsko zdravilo proti raku) lahko povzroči zmanjšanje učinkovitosti cisplatina.

Tioktinska kislina je vezalec kovin in je zato ne smete uporabljati sočasno s kovinskimi spojinami (npr. pripravki z železom, magnezijem ter mlečnimi izdelki zaradi vsebnosti kalcija). Če celotni dnevni odmerek zdravila Thiogamma 600mg zaužijete 30 minut pred zajtrkom, lahko pripravke z železom ali magnezijem zaužijete pozneje ob kosilu ali večerji.

Učinek zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni (inzulina in peroralnih antidiabetikov – zdravil za zniževanje glukoze v krvi, ki jih jemljemo skozi usta in pogoltnemo) na zniževanja glukoze v krvi se lahko okrepi. Zato je treba skrbno nadzorovati raven krvnega sladkorja, zlasti na začetku zdravljenja s tioktinsko kislino. Za preprečevanje simptomov hipoglikemije (nizke ravni krvnega sladkorja) bo morda v posameznih primerih potrebno zmanjšati odmerek insulina ali odmerek peroralnih antidiabetikov.
Jemanje zdravila Thiogamma 600mg skupaj s hrano in pijačo
Tableto zaužijte približno 30 minut pred prvim obrokom.
Zdravilo Thiogamma 600mg filmsko obložene tablete morate zaužiti celo in z zadostno količino tekočine na prazen želodec (glejte poglavje 3).

Redno uživanje alkohola predstavlja pomemben dejavnik tveganja za razvoj in napredovanje bolezni, ki vključuje poškodbe živcev, in lahko negativno vpliva na uspeh zdravljenja z zdravilom Thiogamma 600mg. Bolnikom z diabetično nevropatijo se zato svetuje, da se načeloma, kolikor je le mogoče, izogibajo uživanju alkohola. To velja tudi za obdobja, ko bolnik ne jemlje zdravila.
Nosečnost in dojenje
Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.
Zdravila ne smete uporabljati, če ste noseči ali dojite.
Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev niso opazili.
Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Thiogamma 600mg
To zdravilo vsebuje laktozo. Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.
3. KAKO JEMATI ZDRAVILO THIOGAMMA 600 MG
Pri jemanju zdravila Thiogamma 600mg natančno upoštevajte navodila za uporabo, razen če vam je zdravnik predpisal drugače. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Postopek in pot uporabe
za peroralno uporabo (zdravilo jemljemo, dajemo skozi usta in ga pogoltnemo)

Dnevni odmerek je 1 filmsko obložena tableta zdravila Thiogamma 600mg
(kar ustreza 600 mg tioktinske kisline).

Maksimalni dnevni okmerek je 600 mg tioktinske kisline ali 1 filmsko obložena tableta.

Običajni dnevni odmerek je 600 mg (1 filmsko obložena tableta), ki ga zaužijete približno 30 minut pred prvim obrok dneva. Če ste vzeli tableto s hrano bo prenos tioktinske kisline v krvni obtok lahko oslabljen in zdravilo ne bo delovalo.

Filmsko obložene tablete zdravila Thiogamma 600mg zaužijemo neprežvečene in z veliko vode na prazen želodec.
Opozorilo
Ker ni kliničnih izkušenj pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, ti bolniki zdravila Thiogamma 600mg ne smejo prejemati.
Trajanje zdravljenja
Če se zdravstveno stanje po 4 tednih jemanja zdravila Thiogamma 600mg ne izboljša ali se celo poslabša, morate obiskati zdravnika.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Thiogamma 600mg, kot bi smeli

Če vi ali kdo drug po pomoti zaužije preveč tablet zdravila Thiogamma 600mg se takoj posvetujte z zdravnikom ali pojdite v bolnišnico. Simptomi prevelikega odmerjanja lahko vključujejo občutek siljenja na bruhanje, bruhanje in glavobol.

V posameznih primerih zaužitja več kot 10000mg tioktinske kisline (približno 16 tablet), še zlasti sočasno z uživanjem velikih količin alkohola, so poročali o resnih, včasih življenje ogrožajočih simptomih zastrupitve (npr. krčih, razširjenih po vsem telesu; motnjah kislinsko – baznega ravnovesja v telesu s kopičenjem mlečne kisline v telesu; resnih motnjah strjevanja krvi).
Če ste pozabili vzeti zdravilo Thiogamma 600mg
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto.

Če ste prenehali jemati zdravilo Thiogamma 600mg

Niso potrebni nobeni posebni ukrepi.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
4. MOŽNI NEŽELENI UČINKI

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Thiogamma 600mg neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Za ocenjevanje neželenih učinkov se uporabljajo naslednje stopnje pogostnosti: zelo pogosti: pojavijo se pri več kot 1 od 10 bolnikov pogosti: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 100 bolnikov občasni: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 1.000 bolnikov redki: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 10.000 bolnikov zelo redki: pojavijo se pri manj kot 1 bolniku od 10.000 bolnikov neznana pogostnost: pogostnosti iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti

pogosti:

    omotica;
    siljenje na bruhanje.

zelo redki:

    sprememba občutka za okus;
    želodčno-črevesne težave: bruhanje, driska, bolečine v trebuhu in črevesju;
    alergijske reakcije, na primer izpuščaj, koprivnica in srbenje.

neznana pogostnost:

Preobčutljivostne reakcije: Pojavijo se lahko lokalne in sistemske alergijske reakcije, na primer koprivnica, kožni izpuščaj ali zelo huda alergijska reakcija (anafilaktični šok).
Zaradi izboljšane izrabe glukoze lahko v posameznih primerih pride do padca ravni krvnega sladkorja, pri čemer se lahko pojavijo hipoglikemiji (nizki ravni krvnega sladkorja) podobni simptomi kot vrtoglavica, znojenje, glavobol in motnje vidnega zaznavanja.
Na začetku zdravljenja se lahko pojavi začasno poslabšanje motenj občutenja (npr. zbadanje, žarenje, ščegetanje, gomazenje, mravljinčenje).

Ob prvih znakih preobčutljivostne reakcije je treba jemanje zdravila prekiniti in se takoj posvetovati z zdravnikom.

Če se pojavi katerikoli od neželenih učinkov, omenjenih zgoraj, prenehajte jemati zdravilo Thiogamma 600mg. O tem obvestite svojega zdravnika, ki bo ugotovil, kako resni so neželeni učinki, in se odločil za morebitne ukrepe.

Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
5. SHRANJEVANJE ZDRAVILA THIOGAMMA 600 MG
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Zdravila Thiogamma 600mg ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na škatli in pretisnem omotu. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.

Shranjujte pri temperaturi do 30 °C.
Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne potrebujete več, se posvetujte s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje.
6. DODATNE INFORMACIJE
Kaj vsebuje zdravilo Thiogamma 600mg

Zdravilna učinkovina: tioktinska kislina
Ena filmsko obložena tableta zdravila Thiogamma 600mg vsebuje 600 mg tioktinske kisline. Razdelilna zareza ni namenjena delitvi tablete za lažje požiranje in ne delitvi na enaka odmerka.
Pomožne snovi so
hipromeloza (E464), brezvodni koloidni silicijev dioksid (E551), mikrokristalna celuloza (E460), laktoza monohidrat, natrijev karmelozat (E466), smukec (E553b), simetikon, 30 % emulzija, magnezijev stearat (E572), makrogol 6000, natrijev lavrilsulfat.

Izgled zdravila Thiogamma 600mg in vsebina pakiranja

Rumena podolgovata filmsko obložena tableta z razdelilno zarezo na obeh straneh.
Pakiranja
30 filmsko obloženih tablet (3 x 10 filmsko obloženih tablet v pretisnem omotu)
60 filmsko obloženih tablet (6 x 10 filmsko obloženih tablet v pretisnem omotu)
Način in režim izdaje zdravila Thiogamma 600mg
BRp - Izdaja zdravila je brez recepta v lekarni.