Solvolan sirup, 100ml

Na zalogi
7,42 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Značilnosti

Zdravilo Solvolan 3 mg/ml sirup vsebuje zdravilno učinkovino ambroksol. Zdravilo Solvolan zmanjša lepljivost in gostoto (viskoznost) bronhialnega izločka, olajša izkašljevanje, ublaži oteženo dihanje, zmanjša draženje h kašlju in poveča odpornost dihal proti okužbam.

Zdravilo je namenjeno za zdravljenje akutnih in kroničnih bolezni dihal, ki jih spremljata kašelj in oteženo izkašljevanje goste sluzi.

Ne jemljite zdravila Solvolan

- če ste alergični (preobčutljivi) na ambroksol ali katerokoli sestavino zdravila Solvolan.
- če imate podedovano intoleranco za nekatere sladkorje (glej Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Solvolan).

Bodite posebno pozorni pri jemanju zdravila Solvolan

- če so se v preteklosti pri vas pojavile zelo hude preobčutljivostne kožne reakcije (Steven-Johnsonov sindrom, toksična epidermalna nekroliza – TEN).
- v zgodnji fazi Steven-Johnsonovega sindroma ali TEN-a se pojavijo simptomi, podobni gripi (zvišana telesna temperatura, bolečine po vsem telesu, izcedek iz nosu, kašelj, vneto žrelo), na koži pa se pojavijo izpuščaji z mehurji.
- če opazite, da so se pri vas pojavile spremembe na kožo ali na sluznicah, morate takoj prenehati z jemanjem zdravila Solvolan in se nemudoma posvetovati z zdravnikom.
- če imate okvarjeno delovanje jeter ali ledvic. Če je ledvična funkcija resno okvarjena, lahko pride do kopičenja presnovkov ambroksolijevega klorida (zdravilna učinkovina v zdravilu Solvolan), ki nastajajo v jetrih.

Med zdravljenjem z zdravilom Solvolan pijte oz. dajte piti otroku več tekočine kot ponavadi.

Pred začetkom zdravljenja otrok starih 2 – 5 let z zdravilom Solvolan je potreben posvet z zdravnikom.

Jemanje drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

O škodljivih medsebojnih učinkih z drugimi zdravili niso poročali. Če imate kakršenkoli pomislek glede sočasnega jemanja kateregakoli zdravila in zdravila Solvolan, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Jemanje zdravila Solvolan skupaj s hrano in pijačo

Zdravilo jemljite oz. dajte otroku po jedi.

Nosečnost in dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Čeprav ni dokazov, da ima zdravilo Solvolan po 28. tednu nosečnosti škodljiv učinek na plod, obstaja možnost tveganja, zato ga v nosečnosti, posebno v prvem tromesečju, ne priporočamo.

Ambroksol v majhnih količinah prehaja v materino mleko. Čeprav škodljivega učinka na dojenčke ni pričakovati, uporabe zdravila Solvolan med dojenjem ne priporočamo.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Solvolan

Solvolan vsebuje sorbitol. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Solvolan vsebuje majhne količine etanola (alkohola), in sicer manj kot 100 mg na odmerek.

Pri jemanju zdravila Solvolan natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila svojega zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte s svojim zdravnikom ali s farmacevtom.

Odmerjanje

- odrasli in otroci, starejši od 14 let, 3- krat po 2 ali 3- krat po 1 merilna žlička
- otroci od 5. do 14. leta, 2- do 3- krat po 1 merilna žlička
- otroci od 2. do 5. leta, 3- krat po 1/2 merilne žličke

Sirup odmerjajte z merilno žličko in ga jemljite po jedi. Merilna žlička omogoča jemanje celotnega (1 merilna žlička) ali polovičnega (1/2 merilne žličke) odmerka zdravila.

Brez posveta z zdravnikom je zdravilo Solvolan primerno za samozdravljenje največ 4 – 5 dni.