Saridon, 10 tablet

Kombinirano zdravilo olajša bolečino, ublaži vnetje in zniža zvišano telesno temperaturo. Tableto pogoltnite celo, s kozarcem vode.
Na zalogi
5,07 €

Opis izdelka

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Sestava

1 tableta vsebuje 250 mg paracetamola, 150 mg propifenazona in 50 mg kofeina.
Pomožne snovi: mikrokristalna celuloza, metilhidroksipropilceluloza, ESMA-SPRENG, koruzni škrob, smukec, magnezijev stearat, koloidni brezvodni silikagel.

Kako deluje Saridon

Saridon je kombinacija analgetičnih in antipiretičnih učinkovin in majhne količine kofeina. Njegove sestavine so skrbno uravnotežene in zagotavljajo hitro in učinkovito ublažitev boiečine, ki traja nekaj ur.

Kdaj uporabiti Saridon

Saridon uporabljamo za lajšanje bolečin kot so glavobol, zobobol, menstrualne bolečine, migrena, nevralgija, nevritis, postoperativne in revmatične bolečine, vročinska stanja (gripa itd.).

Kako jemati Saridon

Enkratni odmerek
Odrasli: vzemite 1 do 2 tableti naenkrat
Mladostniki od 12 do 16 leta: vzemite 1 tableto, naenkrat
Ta enkratni odmerek smete ponoviti 3-krat v 24 urah.
Tableto pogoltnite celo z vodo ali z drugo primerno tekočino.
Analgetikov ne smemo jemati dalj časa ali v odmerkih, ki so večji od priporočenih, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom.

Preveliki odmerki

- lahko povzročijo predvsem slabost, bruhanje, hitro utripanje srca in jetrno okvaro, ki je lahko usodna. Po zaužitju večjega števila tablet pri zavestnem bolniku poskušajte izzvati bruhanje in poiščite zdravniško pomoč.

Kaj morate vedeti, preden boste vzeli Saridon

Saridona ne priporočamo
- bolnikom s hudo ledvično in jetrno odpovedjo, pri prirojenem pomanjkanju glukoze-6-fosfat-dehidrogenaze (hemolitična anemija), pri porfiriji, pri okvarah kostnega mozga in pri dokazani alergični preobčutljivosti za katerokoli sestavino zdravila.
Saridona ne smemo dajati dojenčkom in otrokom do 12 leta starosti.

Previdnostni ukrepi in opozorila

Odmerke Saridona morate zmanjšati ali jemati bolj poredko pri blagi, oz. zmerni jetrni odpovedi (npr. pri alkoholikih) zaradi pomanjkanja glukuroniltransferaze. Strupenost običajnega odmerka Saridona je pri takih osebah močno zvečana, zato ga v takih primerih uporabljajte le s privofjenjem zdravnika.
Posebej previdne morajo biti osebe, ki so preobčutfjive na druge protivnetne učinkovine, zlasti če imajo astmo, kronični nahod ali koprivnico.
Če uporabljate še druga zdravila, se o primernosti uporabe Saridona posvetujte s farmacevtom ali z zdravnikom.
Stalno jemanje analgetikov (za zdravljenje glavobola) privede do kroničnega glavobola in trajno poškoduje ledvice.
Zdravila, ki znižujejo telesno temperaturo, lahko prikrijejo okužbo.
Če traja zvečana telesna temperatura več kot tri dni, ali nejasne bolečine več kot pet dni, se posvetujte z zdravnikom.
če jemljete sočasno katerakoli druga zdravila, zlasti pa uspavala, antiepileptike, prokinetike (npr. metoklopramid9, zdravila proti strjevanju krvi ali aidsu (zidovudin), se posvetujte z zdravnikom.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Saridon neželene učinke.
Včasih se lahko pojavijo preobčutljivostne kožne reakcije, kot so izpuščaji ali koprivnica.
Zelo redko se lahko pojavijo srbenje, angioedem, oteženo dihanje in anafilaktični šok, še posebno pri bolnikih, nagnjenih k tem pojavom (glejte posebna opozorila). Če opazite take učinke, prenehajte z jemanjem zdravila Saridon in nemudoma obiščite zdravnika.
Poročajo tudi o posameznih primerih zmanjšanega števila belih krvnih telesc (levkopenije) in krvnih ploščic (trombocitopenije).
Če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Preberi več