Plivadon, 10 tablet

Zdravilo olajša blago do zmerno bolečino ter zniža zvišano telesno temperaturo. Celo tableto pogoltnite s kozarcem vode, čaja ali sadnega soka. Smete jo prej po zarezi prelomiti na enaki polovici, po potrebi pa tableto razdeliti tudi na štiri enake dele.
Na zalogi
4,12 €

Opis izdelka

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Sestava

1 tableta vsebuje 210 mg paracetamola, 250 mg propifenazona, 25 mg kofeina in 10 mg kodein fosfat hemihidrata.
Pomožne snovi so: povidon, polietilen akrilat, mikrokristalna celuloza, natrijeva kroskarmeloza, preželatiniran škrob, koloidni silicijev dioksid, smukec

Kako deluje Plivadon

Plivadon je kombinirano zdravilo, ki deluje analgetično in antipiretično. Iz prebavil se absorbira hitro in začne učinkovati že pol ure po zaužitju.
Propifenazon je pirazolonski derivat z blago analgetičnim in zmerno protivnetnim ter antipiretičnim učinkom. Tudi paracetamol deluje analgetično in antipiretično.
Obe učinkovini delujeta tako, da zavirata nastajanje prostaglandinov.
Kodein je opioidni analgetik in blag antitusik. Kot dodatek analgetikoma zveča njuno delovanje in izboljša absorpcijo iz prebavil. Vsebnost kodeina je razmeroma majhna. Kombinacija zmernih analgetikov in blagega opioida zagotavlja močan analgetični in dober antipiretični učinek.
Plivadon je zelo primeren za osebe, ki zaradi prebavnih težav, nagnjenosti h krvavitvam ali preobčutljivosti ne smejo jemati acetilsalicilne kisline.

Kdaj uporabiti Plivadon

Plivadon pomaga pri: blage do zmerno hude bolečine (glavobol, migrena, zobobol, nevralgija, nevritis, ishialgija, mialgija, artralgija, bolečine po operaciji in poškodbi)

Kako jemati Plivadon

Odrasli:
1 do 2 tableti največ trikrat na dan
Največji dnevni odmerek je 6 tablet. Dolgotrajno zdravljenje ni priporočeno.
Otroci, stari več kot 6 let:
1/4 do 1/2 tablete enkrat do štirikrat na dan

Ne priporočamo jemanje otrokom mlajšim od 12 let. Otroci naj zdravilo jemljejo le v primeru, ko zdravnik oceni, da je nujno.

Preveliko odmerjanje

Znaki akutnega prevelikega odmerjanja so slabost, bruhanje, zmedenost, znižanje krvnega tlaka, šok, krči, depresija dihanja. Znaki jetrne ali ledvične okvare se pojavijo 12 ur do 3 dni po zaužitju zdravila.
Pri zastrupljenem je treba čimprej izzvati bruhanje, če zavest ni motena ali mu izprati želodec ter dati aktivno oglje. Zdravljenje je simptomatsko. Ohranjati je treba delovanje vitalnih organov.
Zaužitje večjega števila tablet lahko povzroči jetrno okvaro, v hujših primerih tudi jetrno odpoved in smrt, zato se v.takem primeru takoj posvetujte z zdravnikom.

Plivadon lahko prekrije zvečano temperaturo pri okužbi. Pri zvečani telesni temperaturi nejasnega vzroka naj jemanje brez posveta z zdravnikom ne traja več kot 3 dni, pri nejasnih bolečinah pa ne več kot 5 dni.

Kaj morate vedeti, preden vzamete Plivadon

Plivadon je treba dajati zelo previdno bolnikom z blago in zmerno jetrno ali ledvično okvaro, okvaro kostnega mozga, alkoholikom, pri preobčutljivosti za druga nesteroidna protivnetna zdravila. Med dolgotrajno uporabo se lahko pojavi odvisnost (predvsem zaradi kodeina, delno pa tudi zaradi kofeina); po prenehanju jemanja se lahko zato pojavi odtegnitveni sindrom. Zloraba zdravila lahko privede do trajne okvare ledvic.
- če jemljete dzuga zdravila:
Plivadon zveča depresorno delovanje alkohola in drugih depresorjev osrednjega živčevja (pomirjevala, uspavala, antiepileptiki, antidepresivi, antipsihotiki, antihistaminiki). Če bolniki jemljejo zgoraj našteta zdravila ali zdravila proti strjevanju krvi, slabosti (metoklopramid), aidsu (zidovudin), se morajo prej posvetovati z zdravnikom.
Vzdraženost želodčne sluznice, ki jo je povzročila acetilsalicilna kislina, kofein še zveča. Večji odmerki kofeina iz čaja ali kave lahko izzovejo dodaten stimulativni učinek (nespečnost, razdražljivost).

Nosečnost in dojenje

Nosečnice in doječe matere zdravila ne smejo jemati.

Vpliv na psihofizične sposobnosti

Zdravilo lahko pri posameznikih, zlasti ob sočasnem uživanju alkohola, zmanjša psihofizično sposobnost za upravljanje vozil ali strojev.

Možni neželeni učinki

Izpuščaji, srbečica, koprivnica, rdečica kože, dispneja, oteklina obraza, omotica, zmanjšan krvni tlak, tahikardija, lahko tudi sinkopa, angioedem, anafilaktične reakcije, vključno z anafilaktičnim šokom, utrujenost in bruhanje.
Pri kroničnem jemanju zdravila lahko pride do okvare kostnega mozga z levkopenijo ali trombocitopenijo, do krvavitev iz prebavil ter do ledvične okvare.