Paracetamol svečke za otroke 120 mg, 10 svečk

Zdravilo olajša blago do zmerno bolečino ter zniža zvišano telesno temperaturo. Svečko vzemite iz folije in jo vstavite v danko pri temperaturi nad 38°C. Dojenčkom do 3. meseca starosti jih dajemo le po posvetu z zdravnikom.
Na zalogi
5,35 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate dajati otroku pazljivo in skrbno, da mu bo najbolje koristilo.
- Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
- Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
- Otroku ne dajajte svečk Paracetamol Lekarna Ljubljana za znižanje zvišane temperature več kot 3 dni in za lajšanje bolečin več kot 5 dni. Če se znaki otrokove bolezni v tem času ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom.
- Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni namenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Kaj je zdravilo paracetamol in za kaj ga dajemo otroku

Svečke Paracetamol Lekarna Ljubljana so zdravilo za znižanje zvišane telesne temperature (antipiretik) ter lajšanje različnih bolečin srednje jakosti (analgetik). Paracetamol, ki ga svečke vsebujejo, je zaradi svoje učinkovitosti in varnosti primerno zdravilo tudi za otroke.

 
Kdaj lahko dajete otroku zdravilo Paracetamol Lekarna Ljubljana

- Pri vročinskih stanjih za znižanje zvišane temperature,
- za ublažitev blagega in zmernega glavobola in zobobola,
- za zmanjšanje bolečin pri gripi in reakciji na cepljenje.

Kaj  morate vedeti, preden boste dalo zdravilo otroku

Ne uporabljaje zdravila Paracetamol Lekarna Ljubljana:
- če je otrok preobčutljiv za paracetamol ali za katerokoli sestavino zdravila, - če ima otrok redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze), - če ima otrok hude motnje delovanja jeter ali ledvic.
Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Paracetamol Lekarna Ljubljana: - če ima otrok blago ali zmerno jetrno ali ledvično okvaro, je potreben posvet z zdravnikom; - pri dolgotrajnejši uporabi paracetamola lahko nastopijo motnje v delovanju ledvic in jeter, zato je tudi v takem primeru potreben posvet z zdravnikom. - Dojenčkom, mlajšim od treh mesecev lahko dajete paracetamol samo, če ga predpiše zdravnik. - Oslabelim otrokom (zaradi resne obolelosti ali hude shujšanosti) morati zdravilo dajati previdno.

Paracetamol lahko prikrije znake infekcijske bolezni (To je vsaka bolezen, katere povzročitelj je specifičen mikroorganizem npr. virusi, bakterije in gljivice). Paracetamol lahko vpliva tudi na nekatere izvide laboratorijskih preiskav, kar lahko privede do nepravilnih rezultatov nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če pri testiranju opazite kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom.
Jemanje drugih zdravil

Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če otrok jemlje ali je pred kratkim jemal katerokoli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta. Paracetamol vsebujejo tudi nekatera druga zdravila, zato teh zdravil ne smete uporabljati sočasno, ker lahko presežete največji priporočeni odmerek. Svečk Paracetamol Lekarna Ljubljana ne smete dajati otroku istočasno z zdravili za zdravljenje epilepsije, tuberkuloze ali proti strjevanju krvi.

Nosečnost in dojenje

Zdravilo je zaradi manjših odmerkov paracetamola namenjeno otrokom, starim od 3 mesecev do 6 let. Ni podatkov, da bi uporaba paracetamola v času nosečnosti in dojenja škodljivo vplivala na plod ali dojenca. Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanje s stroji Zdravilo je zaradi manjših odmerkov paracetamola namenjeno otrokom. Ni podatkov o vplivu zdravila na psihofizično sposobnost upravljanja vozil in strojev.

Kako uporabiti zdravilo paracetamol svečke

Odmerjanje in način uporabe
Pri uporabi zdravila natančno upoštevajte zdravnikova navodila. Če ste negotovi se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Običajni odmerki so: - za dojenčke, stare od 3 do 6 mesecev (do 7 kg telesne mase): 1 svečka 2- do 3-krat dnevno, - za dojenčke, stare od 7 do 12 mesecev (do 10 kg telesne mase): 1 svečka 3- do 4-krat dnevno, - za otroke, stare od 1 do 3 let (10 do 15 kg telesne mase): 2 svečki 2- do 3-krat dnevno, - za otroke, stare od 3 do 6 let (do 22 kg telesne mase): 2 svečki 3- do 4-krat dnevno. Predpisanega odmerka ne smete prekoračiti.Presledek med posamezni odmerki mora biti najmanj 4 ure. Začetek delovanja je v 15 do 60 minutah, trajanje delovanja je do 6 ur. Dvojni trak pretrgate po zarezi in izluščite svečko ter jo vstavite v prazno danko. Če se svečke zmehčajo, jih pred odpiranjem ovojnine splaknite z mrzlo vodo ali pustite nekaj časa v hladilniku ter šele potem izluščite in uporabite. Otroku ne dajajte svečk Paracetamol Lekarna Ljubljana za znižanje zvišane temperature več kot 3 dni in za lajšanje bolečin več kot 5 dni. Če se znaki otrokove bolezni v tem času ne izboljšajo ali celo poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom. Če ste otroku dali večji odmerek zdravila Paracetamol Lekarna Ljubljana kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Preveliki odmerki lahko povzročijo predvsem slabost, bruhanje, utrujenost in zvečano aktivnost jetrnih encimov. Hujše zastrupitve s paracetamolom, ki se kažejo s slabostjo, bruhanjem, zlatenico in hudo jetrno ter ledvično okvaro, so pri lokalni uporabi svečk malo verjetne.
Če ste otroku pozabili dati zdravilo Paracetamol Lekarna Ljubljana, tako da zdravila ni dobil v rednih predpisanih odmerkih, mu ga dajte takoj, ko bo to mogoče. V kolikor je že čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in ob predpisanem času dajte samo naslednji odmerek. Otroku ne smete dati dvojnega odmerka, če ste mu pozabili dati prejšnjega. Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Paracetamol Lekarna Ljubljana neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Neželeni učinki se lahko pojavijo, čeprav ste dajali zdravilo otroku pravilno v predpisanih odmerkih, vendar se redki in blagi. Redki neželeni učinki (pri manj kot 1 od 1.000, vendar pri več kot 1 od 10.000 bolnikov) Redko se lahko pojavijo preobčutljivostne kožne reakcije (rdečica in/ali koprivnica), slabost in lokalno draženje črevesne sluznice. Redko se lahko pojavi povečana aktivnost jetrnih encimov, ki pa ne povzroča težav oziroma simptomov, ampak je samo laboratorijski rezultat. Če je okvara jeter hujša, se lahko pojavijo zlatenica, slabost in bruhanje. Zelo redki neželeni učinki (pri manj kot 1 od 10.000 bolnikov), vključno s tistimi, katerih pogostosti ni mogoče oceniti iz razpoložljivih podatkov: Zelo redek neželeni učinek je oteklina grla. Zelo redko lahko pride do krvnih sprememb zaradi jemanja paracetamola, (ki se kažejo kot zvišana telesna temperatura, boleče žrelo, nenavadna utrujenost, škrlatne podplutbe ali krvave pikice tik pod kožo, krvavitve iz nosu, krvavitve v ustih in kri v seču). Če se pojavijo pri otroku:
- preobčutljivostne kožne reakcije (rdečica in/ali koprivnica) ali
- otekanje grla, kar lahko povzroči težave pri požiranju ali dihanju,
mu takoj prenehajte dajati zdravilo in o tem nemudoma obvestite zdravnika ali takoj pokličite najbližjo bolnišnico. Ti neželeni učinki, ki nastanejo kot posledica zelo resne alergijske reakcije na paracetamol ali katerokoli sestavino zdravila so redki, vendar hudi, zato je potrebna nujna zdravniška pomoč. Prav tako nemudoma obvestite zdravnika, če opazite sledeče redke neželene učinke:
- zlatenico (porumenitev kože in oči),
- da je otroku slabo in bruha.
Če katerikoli neželeni učinek postane resen ali če opazite katerikoli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Shranjevanje in rok uporabnosti

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Shranjujte pri temperaturi do 25 oC.
Rok uporabnosti
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.
Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ko ga ne potrebujemo več, se posvetujte s farmacevtom. Takšni ukrepi pomagajo varovati okolje.

Dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Paracetamol Lekarna Ljubljana 120 mg svečke za otroke
- Zdravilna učinkovina je paracetamol.
- Pomožna snov je trda mast. 1 svečka vsebuje 120 mg paracetamola.
Izgled zdravila Paracetamol Lekarna Ljubljana 120 mg svečke za otroke in vsebina pakiranja
Škatla z 10 svečkami (2-krat po 5 svečk) v dvojnem traku.

Način in režim izdaje zdravila
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom
Lekarna Ljubljana, Komenskega ulica 11, Ljubljana Izdelovalec Lekarna Ljubljana PE Galenski laboratorij, Tbilisijska 87, Ljubljana Navodilo je bilo odobreno: 18.03.2009