Olynth HA 1mg/ml pršilo za nos za odrasle, 10 ml

Zdravilo s ksilometazolinom je nosni dekongestiv, ki olajša dihanje skozi nos, dodana hialuronska kislina pa vlaži sluznico. Zdravilo blaži spremljajoče znake tako prehladnega kot alergijskega nahoda, v pomoč pa je tudi pri vnetju obnosnih votlin in vnetju srednjega ušesa. 1 odmerek vpihnite v vsako nosnico in pršilni nastavek pritiskajte navzdol, dokler ga ne potegnete iz nosu.
8,12 €

Opis izdelka

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilna učinkovina je ksilometazolin.

En ml pršila za nos, raztopine vsebuje 1 mg ksilometazolinijevega klorida.
Pomožne snovi: natrijev hialuronat, sorbitol, glicerol, natrijev dihidrogenfosfat dihidrat, natrijev hidrogenfosfat dihidrat, natrijev klorid, voda za injekcije.

Kaj je zdravilo Olynth HA

Ksilometazolin sodi v skupino alfa-simpatikomimetikov, zožuje žile in s tem povzroči, da nabrekla nosna sluznica uplahne, zato se uporablja za zdravljenje navadnega prehlada.
Zdravilo med drugim vsebuje tudi hialuronsko kislino (v obliki natrijevega hialuronata), ki ščiti in vlaži nosno sluznico.

Uporaba

- za zmanjšanje otekanja nosne sluznice pri akutnem izcedku iz nosu, napadih obilnega izcedka iz nosu (rhinitis vasomotorica), alergijskem izcedku iz nosu (rhinitis allergica),
- za lajšanje odvajanja izločkov pri paranazalnem sinuzitisu (vnetju obnosnih sinusov) in kataralnem vnetju tubarnega srednjega ušesa v kombinaciji z navadnim prehladom.

Ne uporabljajte zdravila Olynth HA

- če ste alergični na (preobčutljivi za) ksilometazolin ali katerokoli sestavino zdravila Olynth HA,
- če imate suho vnetje nosne sluznice (rhinitis sicca),
- pri otrocih, mlajših od 6 let.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Olynth HA

- če se zdravite z zaviralci monoamin-oksidaze (inhibitorji MAO) in drugimi zdravili, pri katerih obstaja možnost, da bi zvišala krvni tlak,
- če imate zvišan očesni tlak, še posebej pri akutnem glavkomu z zaprtim zakotjem,
- če imate hudo bolezen srca in ožilja (npr. koronarno bolezen srca, hipertenzijo).
Posledica trajne uporabe zdravil proti nahodu, ki zmanjšujejo nabreklost sluznice, je lahko kronična nabreklost in izsušitev nosne sluznice.

Uporaba pri otrocih

Dolgoročni uporabi in prevelikemu odmerjanju se je treba še posebej izogibati pri otrocih. Pri otrocih, starih od 2 do 6 let, se sme zdravilo uporabljati samo po posvetu z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje

Zdravila Olynth HA med nosečnostjo ne uporabljajte, saj njegov vpliv na nerojenega otroka ni dovolj raziskan.
Zdravila Olynth HA med dojenjem ne uporabljajte, saj ni podatkov o tem, ali učinkovina prehaja v materino mleko.
Preden vzamete katerokoli zdravilo, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.


Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Pri daljši uporabi ali pri uporabi večjih odmerkov zdravila Olynth HA ni izključeno delovanje na srce in ožilje ali na živčevje. To lahko vpliva na sposobnost upravljanja vozil in strojev. Upoštevajte tudi, da alkohol še dodatno zmanjša vašo sposobnost za vožnjo.

Kako uporabljati zdravilo Olynth HA

Pri uporabi zdravila Olynth HA natančno upoštevajte navodila. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Zdravnik mora odmerjanje prilagoditi glede na občutljivost posameznika in glede na klinični učinek. Ne prekoračite priporočenih odmerkov in časa trajanja uporabe.
Zdravilo Olynth HA 1 mg/ml pršilo za nos, raztopina je namenjeno odraslim in šolskim otrokom.
Če zdravnik ne predpiše drugače, uporabljajte zdravilo Olynth HA 1 mg/ml pri odraslih in šolskih otrocih do trikrat na dan po 1 vpih v vsako nosnico.
Snemite zaščitni pokrovček. Pred prvo uporabo večkrat zaporedoma pritisnite sprožilo pršilnega nastavka, dokler iz šobe ne začne pršeti enakomerno porazdeljena meglica. Pri nadaljnji uporabi bo pršilnik že pripravljen za takojšnjo uporabo. Vtaknite pršilni nastavek v vsako nosnico in enkrat pritisnite. Med vpihavanjem rahlo vdihnite. Držite vsebnik s pršilom v kolikor mogoče navpični legi. Ne pršite vodoravno ali navzdol. Iz higienskih razlogov pršilni nastavek po vsaki uporabi obrišite in namestite zaščitni pokrovček nazaj.

Kako dolgo uporabljate zdravilo Olynth HA

Če zdravnik ne predpiše drugače, zdravila Olynth HA ne uporabljajte dlje kot 5 dni. Zdravilo lahko ponovno začnete uporabljati šele po večdnevnem premoru. O trajanju uporabe pri otrocih se posvetujte z zdravnikom. Pri kroničnem nahodu lahko zdravilo zaradi nevarnosti krčenja nosne sluznice uporabljate samo pod zdravniškim nadzorom.

Pred uporabo preberite priloženo navodilo! Po potrebi se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!