Lamisil krema 10 mg/mg, 15 g

Zdravilo je alilamin s širokim spektrom delovanja, ki odpravi različne glivice, še posebno hitro pa pokaže svojo moč proti dermatofitom. Tanko plast kreme nanesite na očiščeno in osušeno obolelo kožo in jo s prsti nežno vtrite. Ne prekinite zdravljenja predčasno, s tem preprečite ponovno obolenje.
5,65 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Oblika in sestava

Zdravilna učinkovina Lamisil kreme je terbinafin.
Krema je na voljo v aluminijasti tubi z navojno zaporko. 1 g kreme vsebuje 10 mg terbinafinijevega klorida.

Lastnosti in delovanje

Terbinafin je alilamin s širokim spektrom antimikotičnega delovanja. V nizkih koncentracijah deluje fungicidno na dermatofite, plesni in določene dimorfne glive. Na kvasovke deluje fungicidno ali fungistatično, odvisno od vrste. Terbinafin specifično deluje na zgodnjo fazo biosinteze glivičnega ergosterola, kar vodi v pomanjkanje le-tega in znotrajcelično kopičenje skvalena, zaradi česar gliva odmre. Terbinafin zavira skvalen epoksidazo v celični membrani glive. Encim skvalen epoksidaza ni povezan s citokromskim sistemom P-450. Terbinafin ne vpliva na presnovo hormonov ali drugih zdravil.
Pri lokalni uporabi nastopi učinek hitro, zato je lahko že kratkotrajno zdravljenje uspešno.

Indikacije

Glivične infekcije kože, ki jih povzročajo dermatofiti, kot je Trichophyton (npr. T. rubrum, T. mentagrophyfes, T. verrucosum, T, violaceum), Microsporum canis in Epidermophyton floccosum.
Glivične infekcije kože, v glavnem tiste, ki jih povzročajo kvasovke iz rodu Candida (npr. Candida albicans). Pityriasis (tinea) versicolor, ki jo je povzročil Pityrosporum ovale (poznana tudi kot Malassezia furfur).

Odmerjanje in uporaba

Odrasli
Kremo LAMISIL namažemo 1-krat ali 2-krat na dan. Pred nanosom moramo obolelo mesto temeljito očistiti in osušiti. Kremo nanesemo v tankem sloju na obolelo mesto in okolico
in jo nežno vtremo. Pri intertriginoznih infekcijah (pod dojko, med prsti, interglutealno in ingvinalno) je namazano mesto, posebej ponoči, priporočljivo prekriti z gazo.

Načrtovani čas zdravljenja
Tinea corporis in tinea cruris 1 teden, tinea pedis 1 teden, candidiasis cutanea 1 teden, pityriasis versicolor 2 tedna. Do ublažitve kliničnih simptomov pride ponavadi v nekaj dneh. Neredna uporaba ali predčasno prenehanje zdravljenja poveča tveganje, da se bo obolenje ponovilo. Če po dveh tednih zdravljenja ni znakov izboljšanja, moramo diagnozo preveriti.

Otroci
Izkušnje z lokalno uporabo LAMISILA pri otrocih so omejene.