Gastal tbl 60X750 mg

Na zalogi
10,30 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Sestava

Tableta vsebuje 450 mg gela aluminijevega hidroksida in magnezijevega karbonata in 300 mg magnezijevega hidroksida.
pomožne snovi: manitol, sorbitol, laktoza, koruzni škrob, natrijev ciklamat, natrijev saharinat, smukec, magnezijev stearat, aroma: pepermint

Lastnosti in delovanje

Gastal je puferski antacid, ki odpravlja hiperacidnost in želodčne težave, povezane z njo. Optimalno antacidno delovanje (stopnja želodčne kislosti, hitrost začetka delovanja in čas učinkovanja) zagotavlja optimalno razmerje med količinama obeh zdravilnih učinkovin. Gel aluminijevega hidroksida in magnezijevega karbonata deluje kot antacidni pufer, ki zvečano kislost želodčnega soka zmanjšuje do fiziološke vrednosti (pH 3 do 5) in omogoča normalno prebavo brez naknadne hipersekrecije. Magnezijev hidroksid izrazito, hitro in za dolgo časa nevtralizira kislino in deluje tudi blago odvajalno. V kombinaciji z aluminijevim hidroksidom se antacidni učinek še zveča in nevtralizira aluminijevo obstipacijsko delovanje.
Gastal začne antacidno delovati takoj po zaužiiju: učinek traja dve do tri ure. Tablete začnejo hitro in za dolgo časa nevtralizirati kislino. Zavirajo tudi delovanje pepsinov in žolčnih kislin, ki prav tako povzročajo želodčne težave.
Pri bolnikih z normalnim delovanjem ledvic Gastal ne povzroča sistemskih učinkov, saj se ga iz prebavil absorbira le neznatna količina, ki se hitro izloči.

Indikacije

Zdravilo Gastal je indicirano za zdravljenje stanj z zvečanim izločanjem želodčne kisline(gastrična hiperacidnost) z zgago ali brez nje, povezanih z razjedami, nastalimi zaradi kisle vsebine želodca (peptične razjede), vnetjem sluznice požiralnika zaradi refluksa želodčnega soka (refluksni ezofagitis), vnetjem želodca (gastritis) ali kilo, pri kateri je del želodca premaknjen v medpljučni prostor (hiatusna hernija).

Jemanje drugih zdravil

Tako kot druga zdravila proti želodčni kislini tudi zdravilo Gastal vpliva na absorpcijo nekaterih zdravil. Zato antacide in ostala zdravila praviloma jemljemo z dvournim zamikom.

Odmerjanje in uporaba

Pri jemanju zdravila Gastal natančno upoštevajte farmacevtova navodila.  Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Običajni odmerek je 1 do 2 tableti 4- do 6-krat na dan, približno uro po jedi in zvečer pred spanjem (razen, če zdravnik ne predpiše drugače). Ne vzemite več kot 8 tablet v 24 urah.
Za lajšanje zgage priporočamo enak odmerek kadarkoli, ne glede na obrok hrane.
Priporočeni odmerek za otroke, stare od 6 do 12 let, je polovični odmerek za odrasle.

Tablete je treba počasi raztopiti v ustih.

Pred uporabo preberite priloženo navodilo! Po potrebi se posvetujte z zdarvnikom ali farmacevtom.
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!