Canesten 3 vaginalna krema 20g

Na zalogi
7,53 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo!
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Canesten 3 20 mg/g vaginalna krema

klotrimazol

Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči: uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete), nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost), stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Lastnosti

- zdravilo Canesten vaginalna krema spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje
- je v obliki pakiranja, ki vsebuje 1 tubo s kremo in 3 aplikatorje za uporabo vaginalne kreme v nožnici
- krema vsebuje zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom

Indikacije

- pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis

Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
Okužba spolovil z glivicami iz rodu Candida ni spolno prenosljiva bolezen, zato je zdravljenje spolnega partnerja potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe ali če to svetuje zdravnik.

- za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških

 Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda.

- po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik

Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.

- za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 4 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Opozorila

- ne uporabljajte zdravila Canesten vaginalne kreme če ste alergični (preobčutljivi) na klotrimazol ali katerokoli sestavino zdravila
- ne uporabljajte zdravila med menstruacijo, ker je možno, da ne bo pravilno delovalo
- bodite posebno pozorni, če uporabljate kontracepcijska sredstva iz lateksa (npr. diafragmo ali kondom), ker lahko Canesten vaginalna krema zmanjša učinkovitost zaščite teh izdelkov
- zdravljenje z zdravilom Canesten vaginalna krema naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije
- bodite posebno pozorni, če ste noseči

Mladoletnice do 18. leta lahko uporabljajo zdravilo le po predhodnem posvetovanju z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje

Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katerokoli zdravilo.

Nosečnost:
V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten vaginalna krema dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorja med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo zdravila Canesten vaginalne tablete, vendar brez aplikatorja.
Dojenje:
Zdravilo Canesten vaginalna krema lahko uporabljamo v obdobju dojenja.

Uporaba

Pri uporabi zdravila Canesten vaginalna krema natančno upoštevajte navodila za pravilno uporabo, razen če vam je zdravnik svetoval drugače. Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo.

Odmerjanje in trajanje zdravljenja: Ker sta običajno okuženi nožnica in zunanje spolovilo, je potrebno kombinirano zdravljenje obeh okuženih mest. Zdravilo Canesten vaginalna krema je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici) in uporabo na zunanjem spolovilu.

Zdravljenje nožnice:
3 večere zapored iztisnite po eno polnjenje aplikatorja (približno 5 g) čim globlje v nožnico tako, kot je opisano v navodilu za pravilno uporabo. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 4 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 3 polnjenj vaginalne kreme). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.

Zdravljenje zunanjega spolovila (pri ženskah in moških): 2- do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na zunanje spolovilo in jo vtrite (do zadnjične odprtine pri ženskah ter na glavico in kožico pri moških). Zdravljenje z zdravilom Canesten vaginalna krema traja običajno od 1 do 2 tedna. Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.

Navodilo za pravilno vstavitev vaginalne kreme v nožnico:

Vstavitev vaginalne kreme z aplikatorjem

- Odprite tubo in nanjo pritrdite aplikator.
- S previdnim stiskanjem tube polnite aplikator tako dolgo, dokler ne pride bat do konca.
- Aplikator odstranite s tube, ga vstavite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu) in ga s pritiskanjem izpraznite.
- Prazen aplikator zavrzite.

Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!